Apistogramma spec. "Rotpunkt"

Tekst & fotos ©Copyright
Tonny Brandt Andersen.
Størstedelen af de Apistogrammaer der indføres til Europa, kommer af en eller anden grund først frem i Tyskland. Det betyder også at det ofte er Tyske handelsnavne eller stednavne der hæftes på de nye fisk. Når en fisk ikke er beskrevet før, påhæftes betegnelsen spec. efter slægtsnavnet. Spec. står IKKE for speciel, men for species, som er Engelsk og betyder art. Efter denne betegnelse kommer så handelsnavnet, som er mere eller mindre vanvittigt, selv foretrækker jeg stednavne, eller en henvisning til et kropsmønster eller lignende. Apistogramma spec. "Rotpunkt" eller Apistogramma spec. "Schwarzsaum" er begge navne som bruges i Tyskland om denne art. På hannen kan man til tider se en linie eller række af røde punkter under den mørke længdestribe, det er efter disse punkter den har fået navnet Rotpunkt. Navnet Schwarzsaum kommer af den sorte søm som findes på rygfinnen. Man kan så spørge sig selv om det ikke var nemmere at give arten et videnskabelig navn i stedet for at rode med 2 handelsnavne. Dertil vil jeg sige at jeg aldrig har hørt fisken omtalt som Schwarzsaum, og at fisken ikke kan beskrives videnskabeligt endnu, da der ikke findes nøjagtige beskrivelser af artens fangststed.

Udseende.
Man kan læse om denne fisk, at hannen kan blive ca. 8 cm, men selv betragter jeg den som en af de store arter, som jeg har set blive op til 12 cm for hannens vedkommende og cirka 6 cm. for hunnen. Den robuste fisk, minder i kropsform mest om Apistogramma nijsseni, som også hører til blandt de større Apistogrammaer. Hannen har som Apistogramma cacatuoides nogle store læber, dens finner er ikke forlængede og halefinnen er afrundet. Den er olivengrøn/gul på det meste af kroppen, men har nogle blågrønne tegninger på gællelåget, en blågrøn plet lige bag gællelåget og et mørkt længdebånd. Finnerne er meget gule, hvilket fremhæver den sorte søm i rygfinnen, og når fisken er skræmt, kommer 7 mørke tværbånd til syne mellem hoved og halerod. Hunnen er til en hver tid mere gul end hannen. Den er noget mindre end hannen, men det er alligevel den der bestemmer. Man kan også ofte se de 7 tværbånd på hunnen. Hun er specielt flot når hun passer på æg eller unger. Da står hun helt gul, med sorte tegninger på kroppen og passer på de små.

Levested.
Rotpunkt-Apistogramma er kommet til Europa fra Colombia, og selv om der stadig kommer sendinger af vildtfangne fisk (jeg har selv vildtfangne Rotpunkt), så er det ikke lykkedes at komme det nærmere end at man mener arten kommer fra bifloderne til det øverste af Rio Orinoco. Om det er rigtigt eller bare et gæt, skal jeg ikke kunne sige noget om, men jeg har selv fanget en Apistogramma i Colombia, som minder meget om Rotpunkt, og som Kullander har bekræftet er nært beslægtet med, men ikke er Rotpunkt. Jeg fangede den Rotpunktlignende Apistogramma i en lille biflod til Rio Caquetá som bliver til Rio Japurá og løber ud i Rio Amazonas nær byen Tefe. Altså meget langt fra Rio Orinoco, men en dag får vi vel flere oplysninger og dermed også et videnskabeligt navn.

Adfærd.
Adfærden hos denne art er som hos de andre Apistogrammaer. Hos mig bor der et par i et 160 liters akvarium, sammen med en flok Corydoras (Pansermaller), en lille stime Tetraer og nogle Flagcichlider. I dette akvarium, som er dekoreret med sten og rødder og et bundlag af fint grus, har hunnen fundet sig nogle passende steder til sin yngel. Hun har derpå gravet lidt under den ene rod og under den ene sten. Hulen under træroden blev udgravet således at åbningen næsten var lukket til. Det var i denne hule at æggene blev lagt. Mens hun passede æggene og larverne i denne hule arbejdede hun hele tiden med at forbedre den anden hule. og efter cirka en uge blev ungerne flyttet. Jeg har ikke set tegn på at ungerne var fritsvømmende på dette tidspunkt, men det er også muligt at hunnen har flyttet den i munden. Mine akvarier er ikke altid så rene som andres. Jeg har ofte noget smuds på bunden, og der har hunnen haft meget glæde af. Hun kan svømme rundt i Akvariet med sine unger, og jeg har bemærket at hun kun svømmer der hvor der er smuds på bunden. Der kan hun passe på sine unger, og det er uden tvivl en vigtig beskyttelse mod Tetraerne i akvariet, og samtidig sikkert også sådan de finder beskyttelse i naturen. Under hele forløbet har hannen altid været i nærheden, og hjælper hele tiden med at holde andre fisk på afstand. Det er således hannen der forsvarer det ydre territorium og hunnen der passer det indre og dermed ungerne. Kommer hannen for tæt på ungerne kan man se hunnen lægge sig helt på siden for at vise hannen sin meget lysegule bug, som tegn på at han skal holde sig på afstand.

Afslutning.
Apistogramma spec. "Rotpunkt" er en nem fisk at holde og formere. Den stiller ikke særlige krav til vandværdierne, men en temperatur på omkring de 26 grader vil jeg anbefale.