Tekst & fotos ©Copyright Tonny Brandt Andersen.
|
Der er selvfølgelige mange årsager til at man ønsker sig et akvarium, og køb/salg annoncer vidner også om at det, for mange, ikke levede op til forventningerne. Når man anskaffer sig mange af de ting vi gerne omgiver os med, som for eksempel en bil, en båd, en hest eller en hund. Så sætter vi os gerne ganske godt ind i hvad det vil komme til at betyde for familiens dagligdag. Hunden skal luftes, bilen pudses og så videre. Og hvad gør vi når vi skal på ferie, er der for eksempel nogen der vil passe hunden.
Hvad kræver dyret af sine omgivelser. Der er mange der syntes det er forkasteligt, at have en kæmpe hund i en lille lejlighed på 5. sal i København. Så er det da nemmere at købe et lille akvarium, der lige passer ind mellem døren og bogreolen. Og så fylde det med alverdens fisk i flotte farver.
Der er bare lige den hage ved det, at du ikke er færdig med at sætte dig ind i tingene, når du har vedtaget med dig selv og familien, at du gerne vil passe et akvarium. Nu kommer tiden hvor du lidt efter lidt sætter dig ind i de forskellige fisks besynderligheder. At forvente, at alle fisk kan leve sammen i et lille akvarium i fred og fordragelighed, kan kun lede til en yderst skuffende oplevelse. Du skal regne med at du med et akvarium er blevet direktør i din egen zoologiske have. Du har ansvaret for at give dyrene de optimale betingelser, og hvis du ønsker at holde vandplanter, tilføjer det endnu et kapitel til dit akvariehold.
I en zoologisk have sætter man for eksempel ikke løverne i samme indhegning som for eksempel isbjørne, pingviner eller zebraer. Overføres det til akvariet, skal du tage hensyn til vandværdierne som for eksempel temperaturen. Fisk fra Mellemamerika, som for eksempel platy og sværddrager kræver ikke så høje temperaturer som fisk fra for eksempel Brasilien. Holder man en vandtemperatur på 25-26 grader C. Ligger den i den høje ende af hvad nogle fisk opholder sig i, og i den lave ende af hvad andre fisk opholder sig i, i naturen. Løver og zebraer holdes selvfølgelig heller ikke sammen, da det i det lange løb sikkert vil blive for dyrt, hele tiden at købe nye zebraer. Vælger du for eksempel at holde neonfisk sammen med skalarer, vil du se at det går godt i starten, men det er som at sætte løveunger sammen med zebraer. På et tidspunkt vil skalaren, som er en rovfisk, vokse til og finde smag for neonfisken. Det samme gælder den rødhalede labeo. De sælges som små søde sorte fisk, med en markant rød hale, men er som voksne totalt uegnede til akvarier under 200 liter, allerede i "lømmelalderen" begynder de at tæve løs må hinanden, det ses i akvarieforretningen bedst ved at de fleste er flosset i rygfinnen. To labeoer på hver 15 cm. er nok maksimum i et 500 liters akvarium.
Alt dette med hvem der æder hvem, og hvor meget plads de har behov for, er noget man kan sætte sig ind i hen ad vejen. Selvfølgelig vil det være ærgerligt, at den fisk man har ønsket sig viser sig ikke at kunne holdes i et lille akvarium. Er der sådanne forhold at tage højde for, skal man selvfølgelig købe akvarium, efter netop den fisks behov.
Når man har købt sit akvarium, er der nogle indretnings ting at tage højde for. Der skal selvfølgelig ligge et lag grus eller sand i bunden, og jeg vil nok vælge grus med en lille kornstørrelse. Jeg mener det er vigtigt, at vælge grus med rundslebne korn. Der er flere grunde til dette. Den ene er, at fisk der med føletråde, går og roder i bundlaget, som for eksempel se små pansermaller, kan nedslide deres føletråde fuldstændigt. En anden god grund er, at planter har lettere ved at strække deres rødder ud i bunden, fordi det runde grus ikke pakker sammen, som kvartssand for eksempel gør. Bundlaget er nok det vigtigste i et akvarium, sådan lige bortset fra vandet.
Når du har skyllet bundlaget og lagt det i akvariet, og du har kommet vand i, og startet dit filter, hvad enten det er et stort udvendigt eller et lille indvendigt filter, så er det vigtigt, at du har akvariet kørende i minimum en uge, men helst 14 dage inden du kommer fisk i. Grunden til dette er, at du ved at sætte fisk i vandet også begynder at tilføje vandet affaldsprodukter. I bundlag og filter vil der opbygges en bakteriemængde, som vil nedbryde fiskenes affaldsprodukter, såvel som små mængder af overskudsfoder. Denne bakterieopbygning tager ikke kun 14 dage, men erfaring viser at det er så lang tid der skal til, hvis akvariet skal have den bedste start. Herefter er bundlaget ikke noget man tager op og vasker, netop på grund af dets unikke evne til at holde balance i akvariet. Tømmer du hele akvariet, og renser bundlaget, skal du jo regne med, at du starter forfra, altså skal du igen vente 14 dage med at komme fisk i.
Mange problemer i akvariehold, kommer af at akvarierne bliver holdt for rene. For eksempel er alger en del at den natur fisken lever i. At skrabe alger af forruden er selvfølgelig nødvendigt for at vi kan se ind i akvariet, men fiskene var sikkert helst fri. Alger, og for den sags skyld også snegle, vil altid være i et akvarium. Det er når der er for mange alger eller for mange snegle at vi må gribe ind. Der er selvfølgelig mange årsager til disse ubalancer, men et par væsentlige årsager er overfodring og for ringe vandskifte.
Fisk er fra naturens side vand til at der kommer perioder med "smaldkost". Der må de tage hvad de kan komme til, og med årstidernes skiften, forsøge at komme igennem de perioder hvor der for eksempel ikke er så mange insekter tilgængelige. I et akvarium vil akvaristen gerne fodre de "stakkels kræ" morgen, middag og aften, men det er nok en af de største fejl at begå. Gives der meget foder, skal der også skiftes meget vand, og fodre du flere gange om dagen, vil jeg sige at det alt efter akvariets størrelse og fisketæthed, kan være nødvendig at skifte vand flere gange om ugen. Hvad der kommer ind skal også ud, og kommer det ikke helt ud, vil der opstå en forgiftning af vandet. Det er vigtigt at holde øje med sine fisk, og se hvem der kommer først til foderet, og hvem der er sidst i køen under spisningen. Jeg foreslår selv af man skal fodre sine fisk én gang dagligt, og meget gerne springe en eller to dage over en gang i mellem. Skal du på weekend og dine fisk ellers er i god foderstand, vil det være en kærkommen lejlighed til at give dem et par fastedage. Rovfisk og insektædere har ikke det samme behov for daglig føde, som planteædende fisk, der gerne vil fodres i mindre portioner flere gange dagligt. Men planteædende fisk, har oftest også den mulighed at de kan finde lidt alger, og andet godt i akvariet. I et velfungerende akvarium, vil der altid være noget at gå og nippe i sig.
Er man god til at fodre, men doven med vandskifte, vil man ofte ikke kunne forstå at fiskene spiser og spiser, men de vokser ikke. Dette skyldes at akvarievand der er belastet af affaldsstoffer, virker væksthæmmende på fiskene. Samtidig vil det også virke fremmende på algevægsten. Det kan derfor ikke siges for tit. Vandskifte er det vigtigste i forbindelse med rengøringen af akvariet.
Mange der starter med akvarium, er usikker på hvilket filter de skal købe. Der findes også mange forskellige, men det jeg mener man skal vælge imellem, er de tre filtertyper: udvendig filter, indvendig filter og bundfilter/luftdrevne filtre. For at tage det nemmeste først, vil jeg gerne fraråde et filter drevet af luft. Af den simple grund, at hvis du pumper luft (luftbobler) med i akvarievandet, fortrænger du den kuldioxid som planterne lever af. Man kan sige at du kvæler planterne. Ydermere er der flere planter der ikke syntes godt om den ekstra vandbevægelse omkring deres rødder, som det er at have et bundfilter kørende. Når man så står og skal vælge mellem et udvendig- og et indvendig filter, skal men gøre sig det klart, at det udvendige er det bedste valg. Det har en større filtervolumen, det kan fyldes med porøse sten, som er et filtermedie med en meget stor overflade, og dermed et perfekt levested for de bakterier som skal nedbryde affaldsstofferne fra fiskene. Et udvendigt filter skal ikke renses så ofte som et indvendigt, og det indvendige filter indeholder oftest bare en filtersvamp, der er god til at fange smudspartikler, men ikke det store vidunder med hensyn til biologisk filtrering. Det er ofte her man tænker lidt forkert. Et akvarium med krystalklart vand, kan faktisk godt være snavset og trænge til vandskifte, mens et akvarium med smudsigt vand, godt kan have de flotteste vandværdier, og ikke trænge til vandskifte. Det er et spørgsmål om usynlige affaldsstoffer i vandet, som kan blive så belastende, at fiskene dør en ad gangen uden synlige tegn på sygdom, de bliver simpelthen forgiftet. Et indvendigt filter er dog en udmærket filter, og er man usikker på om akvariehold nu også er en interesse der er kommet for at blive, så er de indvendige filtre oftest en hel del billigere, men så skal de altså også renses meget oftere.
Når først man er kommet i gang med denne spændende hobby, og man gider sætte sig ind i fiskenes livsbetingelser, så er det faktisk ikke så svært at holde fisk. Kunsten er at få det til at forenes med at holde vandplanter. Med valget af planter er det, som med fiskene, vigtigt at man vælger planter der passer til akvariet, eller indretter akvariet efter planterne. Er du nystartet, vil jeg anbefale at du holder dig til ikke alt for lyskrævende planter, men alligevel har valgt lysstofrør til akvariet ud fra planterne. Lyset du vælger til et akvarium med planter er ikke nødvendigvis det samme som du ville vælge til et klippeakvarium med fisk som cichliderne fra de store afrikanske søer. En stor del af disse søcichlider lever af at spise alger fra klipperne, og derfor er lysstofrør der kan fremme denne algevækst vigtige. I et planteakvarium er det bestemt ikke det man vil opnå, men alligevel vil man gerne give den fra planternes side ønskede lysmængde. Når du vælger planter, er der den gyldne regel, at alle planter med røde blade, er mere lyskrævende end planter med grønne blade, og når du påstår, at du har meget lys over dit akvarium, skal du regne med at du som standard har to lysstofrør over et akvarium på 250 liter (L100xH50xB50). En planteakvarist vil sætte 4-5 lysstofrør over et sådan akvarium for også at kunne holde de røde planter. Disse 4-5 rør er selvfølgelig forbundet således, at se kan tændes/slukkes uafhængigt af hinanden. Det vil sige at der kan være "fuld blus" på lampen i en periode, mens der kan være "hyggelys" om aftenen, hvor gæsterne beundre undervandshaven, samt den begrænsede mængde af fisk.
Dette er ikke sagt for at du skal føle dig skræmt, men mere for at give dig håb. Det at du har købt en håndfuld flotte planter i forskellige røde og grønne nuancer, der nu er begyndt at gå ud, er ikke nødvendigvis fordi du ikke har "grønne finger". Du har måske købt nogle der ikke kan få lys nok i dit akvarium, du kan have købt en stor plante, eller flydeplanter, som skygger for andre, men du kan også have købt planter der er dyrket på sump. Nogle af de planter der drives frem på sump, kan godt holdes under vand, mens andre kun holder cirka 1-3 måneder under vand. Dem der ikke kan holdes under vand i længere tid, kender du måske selv fra vindueskarmen, det er for eksempel Fredsliljen. En typisk plante der kan leve under vand, men som drives frem på sump er Amazonsværdplanten. Plantegartneriet kan skabe en hurtigere vækst over vand, det vil sige en planten bliver hurtig salgsklar. Du skal bare ikke regne med at planten er gået ud, når bladene efter 1-3 måneder begynder at blive brune og syne hen. De blade Amazonsværdplanten købes med er overvandsblade, som er tilpasset et liv i luft. Til plantens liv i vand, har den tilpasset sig således, at den vil begynde at skyde nye undervandsblade. Du skal altså ikke behandle dine vandplanter på samme måde som planterne i vindueskarmen, som smides ud når de syner hen. Behold dine planter eller resterne af dem, hvis der stadig er friske rødder tilbage. Dit akvarium skal du hellere sammenligne med en have, hvor du kan få tingene til at komme igen, selv om det ikke altid ser helt godt ud.
Jeg har med vilje ikke nævnt alt for mange plante- og fiskenavne. Det er fordi jeg gerne ville fortælle lidt om min opfattelse af det at have et akvarium. I en senere artikel vil jeg gerne komme ind på forskellige akvariefisks livsvilkår, men det med hvilke fisk man skal holde i det, er et spørgsmål om at akvaristen skal søge lidt oplysninger om dem, og det er der rige muligheder for i dag. Bøger, tidsskrifter, internettet og de mange akvarieforeninger der findes i Danmark, kan være store kilder til viden og inspiration. Du må bare igen regne med at du får intet forærende, du skal selv opsøge disse kilder, men så kan du også komme på forkant med din hobby, og ofte undgå at gøre de fejl som andre har gjort før dig.
|